![]() |
| PASKALYA ÇÖREĞİ |
Geçen haftaya başlarken bu yazımda hafiften hasta olduğumu yazmıştım ve haftaya öyle başlamıştım.Malesef nasıl yakalandıysam bu haftaya da aynı tempoda girdim.Bu defa çok ağır oldu,hiç hatırlamam 1 hafta boyunca hasta olduğumu.
Bugün bir şeyler yazmak için o kadar uğraştım ki,hastalığın üzerine birde elimi hangi tarifime atsam bir sorun çıktı vazgeçtim,sonunda taslakta uzun zamandır yatan eski çöreklerim ilişti gözüme.Eğer şuan bu yazıyı okuyorsanız başardım demektir:)
Neyse efendim gelelim konunun özüne,paskalya çöreğini hepimiz yapmasak da çoğumuz yemişizdir ve tabi çok severiz.Ben bu tarifi çok uzun zaman önce yanlış hatırlamıyorsam pakmaya'nın kitabından almıştım ama kendimce bayağı bir değiştirmek zorunda kalmıştım.Oradaki tarife göre oldukça şekersiz bir çörek oluyordu,hafif şekerli ve fındıklı bir ekmek düşünün aynen öyle,ben şeker miktarını kendi damak tadımıza göre 1/2 su bardağı artırdım ,birde yakışacağından emin olduğum için mahlep kattım.Siz az şekerli seviyorsanız yine sadece 1 su bardağı katabilirsiniz.
MALZEMELER
1 paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
4 adet yumurta
2,5 fincan ılık süt
1,5 su bardağı pudra şekeri
100 gr margarin yada tereyağı
5 su bardağı un (hamur kendini toplamazsa biraz daha ekleyebilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
üst malzemesi için:
1 adet yumurta sarısı
iri taneli fındık
2 çay kaşığı pekmez
1 tutam şeker
![]() |
| PASKALYA ÇÖREĞİ |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle mayayı ılık sütte eritelim ,ardından oda sıcaklığındaki margarini yada tereyağı,sonra da diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edelim.Üzerini örterek 45 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.Mayalanan hamuru iki dakika daha yoğurup gazını çıkaralım. Hamuru 6 eşit bezeye bölelim.10 dakika daha bekletip sonra her bir parçayı uzunca yuvarlayıp rulo şekli verelim.Uç kısımlar daha ince ortalar daha kalın olmalı.
Üstteki fotoğrafta da görüldüğü gibi saç örgüsü şekli verelim.Diğer 3 bezeye de aynı işlemleri uygulayıp,
45 dakika daha mayalanmaya bırakalım,eğer vaktimiz yoksa kapağı açık 50-60dereceli fırında 15-20 dakika kadar bekletebiliriz.Tekrar mayalanınca üzerine karıştırdığımız yumurta sarısı ve pekmez karışımını sürelim,ardından biraz toz şeker serpip kırık fındıkları serpip, 180 dereceli fırında altı,üstü kızarana kadar pişirelim.
Sıcak yada ılık olarak servis edelim.
Not: Dilerseniz daha fazla bezeye ayırıp daha küçük ve tek kişilik çöreklerde yapabilirsiniz.
Not: orjinal tarifine göre oldukça şekersiz bir çörek oluyordu,hafif şekerli ve fındıklı bir ekmek düşünün aynen öyle,ben şeker miktarını kendi damak tadımıza göre 1/2 su bardağı artırdım ,birde yakışacağında emin olduğum için mahlep kattım.Siz az şekerli seviyorsanız yine sadece 1 su bardağı katabilirsiniz.Tercih sizin.
![]() |
| PASKALYA ÇÖREĞİ |
AFİYET,ŞEKER OLSUN...



