![]() |
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI |
umarım kötü haberlerden uzak ,güzel bir gün olur hepimiz için.
Bugün hava yine kapalı ! ama ben size güneş ışıklarıyla bezenmiş fotoğraflar ve nefis bir tarif getirdim,belki içimiz açılır ne dersiniz?
Eminim çoğunuz zaten yapıyorsunuz pazı sarmasını, ama bakalım ben nasıl yapıyor muşum ?
MALZEMELER
2 bağ pazı
2-2,5 su bardağı pirinç (pazı demetinin büyüklüğüne göre 2 yada 2,5 bardak kullanın)
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
1 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
tuz
tuzot
değirmende çekilmiş karabiber
2 çay kaşığı dolma baharı
2 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı su
suyu için:
4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
1/2 limonun suyu
sarmaların hizasına kadar su
yoğurt sosu için:
yeteri kadar yoğurt (tercihe göre)
üzerine:
kuru nane
sıvıyağ yada tereyağı
![]() |
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle ayıklayıp yıkadığımız pazıları kaynattığımız suda 1 dakika kadar haşlayalım.Yalnız dikkat edelim pazının cinsine göre süre azalabilir yada kısalabilir.Mesela çok körpe bir pazıyı biraz daha az haşlayalım.Sürekli kontrol edersek sorun çıkmayacaktır.
Ardından iç harcımız için, yağı tencereye alıp ısıtalım,rendelenmiş soğanları ve sarımsağı atıp kavuralım.Sonra rendelenmiş domatesleri,kesme şekeri ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçleri de ilave edip kavurmaya devam edelim.Tuzunu ve çeşnisini de katıp ocağın altını kapatalım.Ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice karıştırıp,ılımaya bırakalım.Ilıdıktan sonra pazıları sarmaya başlayabiliriz.Önce pazların kalın damarlarını kesip sonra sarılabilecek büyüklükte parçalara ayıralım ve iç harcını koyup sarmaya başlayalım.
![]() |
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI |
Sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.Tencerenin dibini pazı saplarıyla ve maydanoz saplarıyla kaplayalım,bu hem dibinin tutmasını hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.Yarım demet maydanozun sapı yeterli olacaktır.Sonra bir kat sarma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.Yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.Sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.Üzerini uygun bir tabakla kapatalım,hatta ben tabak hafif gelir diye üzerine su dolu bir kasede koyuyorum.eğer sizde dolma taşı varsa onuda kullanabilirsiniz.Kaynayınca altını kısalım ve hem pazı hem de iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.Piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor.
Soğuk olarak servis edelim.Tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)
sosuna limon kattığımız için ekstradan limon sıkmaya gerek yok ama yinede siz bilirsiniz.
En son dilerseniz üzerine çırpılmış yoğurt ve onun üzerine de yağda yakılmış nane dökebilirsiniz,yada benim gibi sade yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi