![]() |
ZEYTİNYAĞLI BEYAZ LAHANA SARMASI |
Herkese güzel bir gün diliyorum..
Şuan dışarda çok güzel bir yağmur yağıyor, fonda burcu güneşten oflaya oflaya şarkısı,oğlum okulda ,eşim iş'te bende yalnızlığıma eşlik eden postumu yazıyorum,sizde postu okurken dinleyin diye şarkıyıda ekledim ,dinlemenizi tavsiye ederim şu aralar favorim oldu bu şarkı..
Sırada beni bile postu hazırlarken monitörün içine düşüren bir tarif var,monitörün içine düştüm çünkü çok severim ve çünkü bu tarif taslakta beni yayınla diye bekleyen daha evvel yaptığım sarmalarıma ait:)
gerçekten çok zor oluyor çok sevdiğim bir yemeğin postunu hazırlarken o anda olmaması,çoktan yenmiş bitmiş olması yada sizin bloglarınızı ziyaret ettiğimde gördüğüm nefis lezzetleri o anda yapamayacak olmam işkence gibi valla:/
Bu benim içimde kanayan kocaman bir yaradır ondan paylaşayım dedim sizlerle ve eminimki aynı yara sizdede kanıyordur,helede karnınız açsa:/
Neyse bırakayım sızlanmayıda asıl konuya geçeyim bari:/
beyaz lahanın kokusunu herkes sevmez ama benim umruma bile gelmez çünkü çok leziz bir sarma çıkacaktır ortaya,çoğunuzun elinin altında bir tarif vardır yada kendi usulünüzce yapıyorsunuzdur ama benim tarifimde aklınızın bir köşesinde bulunsun bence çünkü çok leziz oluyor.
not: lahanayı seçerken gevşek olanından seçmeyi unutmayın çünkü sarmada gevşek olanı makbuldür,eğer çok sıkıysa sarma için almayın derim çok zaiyat verebilirsiniz..
Buyrun tarifime..
MALZEMELER
orta boy sarmalık beyaz lahana
1,5 2 bardak kadar pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı (orta boy çay bardağı)
2-3 orta boy domatesin rendesi (ben kışlık hazırladığımız domateslerden kullandım)
4 adet orta boy kuru soğan
5-6 dal dereotu
5-6 dal maydanoz
5-6 dal taze nane (yoksa kurusuda olur ama taze daha çok yakışıyor)
2 adet kesme şeker
2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
pulbiber
tuzot
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
sosu için:
1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı(dilerseniz biraz azaltabilirsiniz de)
1/2 limonun suyu
tuz
yeteri kadar su
HAZIRLANIŞI
Öncelikle lahanalarımızı haşlamak için büyükçe bir tencereye su koyalım ve ocağa alalım,diğer taraftan dikkatli bir şekilde yırtmadan lahananın yapraklarını ayıralım ve yıkayıp kaynayan suya parti parti sığacak şekilde atalım,alt üst çevirip sert kalmayacak ve çok yumuşamayacak şekilde orta derecede haşlayalım,süzülmeye bırakalım.
Diğer taraftan harcı hazırlamak için,yağımızı tencereye alıp ısıtalım ve yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ilave edip şeffaflaşana kadar kavuralım,ardından domates rendesini ekleyip suyunu salıp çekene kadar onuda kavurup pirinci,şekeri ve tuzunu ekleyelim kavurmaya devam edelim.1 çay bardağı kadar ılık su koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.en son ocaktan aldıktan sonra ince kıydığımız maydanoz,nane,dereotu ve baharatlarınıda ekleyip iyice karıştıralım ve ılımaya bırakalım..
Lahanalarımızın iri damarlarını mümkün olduğunca temizleyelim,ince olanlarıda bıçağın arkasıyla ezebiliriz.rahat sarabilmek için bu damarlardan bir şekilde kurtumalıyız:/
ben ne çok kalın nede yaprak sarma gibi kalem sarıyorum zaten olmazda,lahanaları yeteri büyüklükte parçalara ayırıp içine yeteri kadar iç koyup güzelce saralım.tüm sarma işlemi bitince sarmalarımızı dibini lahanayla kapladığımız tenecereye dizelim.bu işlem için yırtık kullanılmayan lahanaları kullanabilirsiniz,değerlenmişte olurlar.
ardından üzerine tuz ekip zeytinyağını gezdirelim en son limon suyunu ve hizasını azıcık geçecek kadar ılık suyu ekleyip kaynamaya bırakalım.kaynayınca altını iyice kısıp pişirmeye bırakalım.
Piştikten sonra ılık yada soğuk olarak servis edelim herkes afiyetle bir güzel yesin:/
![]() |
ZEYTİNYAĞLI BEYAZ LAHANA SARMASI |
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi