![]() |
SUSAMLI TATLI KURABİYE |
Bugün sizlere en susamlısından talı mı tatlı bir kurabiyeyle geldim,yanında bir bardak çay yada kahveyle bu soğuk ve karlı havalara iyi bir eşlikçi olur diyorum.
kurabiyem pek lezizdir ayıptır söylemesi, yalnız tek kusuru içindeki susam miktarı biraz fazla ,aslında bu onun kusuru değil özelliği ama evde o kadar susam kalmamışsa kusur olarak da görebilirsiniz :)
Şaka bir yana ;
dergide ilk gördüğümde farklı bir tarif olduğunu anlayıp yapılacaklar listesine almıştım ve birkaç gün sonra yapmak için hazırlanırken 280 gr susamın 80 gr'lık paketlerden hesaplarsak 3,5 paket yaptığını fark edince gözüme birden çok görünmüştü o kadarda susam yoktu evde bende olduğu kadar 150 gr kullanmak zorunda kalmıştım,olmadı mı? tabi ki oldu hemde çok güzel oldu.ama siz dilerseniz yine 280 gr kullanıp orjinal tarifini yapın,aşağıdaki tarif orjinal tariftir.
MALZEMELER
280 gr susam
12 türk kahvesi fincanı elenmiş un
1,5 su bardağı toz şeker
250 gr margarin yada tuzsuz tereyağ(iyice yumuşamış olacak)
2 çay kaşığı kabartma tozu
3,5 yemek kaşığı su (ben biraz daha fazla ekledim,çok sert olduğu için.6-7 kaşık kadar sizde yavaş yavaş biraz daha ekleyebilirsiniz)
1 adet vanilya yada çok az vanilya esansı
üzerine;
1 adet yumurta sarısı
bolca susam
HAZIRLANIŞI
margarin (yada tereyağ),kabartma tozu,su ve vanilya (yada vanilya esansı),elenmiş un,toz şeker ve susamı derin bir kapta iyice karıştırıp,yoğuralım.
Eğer hamur toplamazsa azıcık daha su ilave edebiliriz,yalnız azar azar ekleyelim çünkü ilk başta toparlanmamış gibi görünen hamur yoğurdukça cıvıklaşabilir,kontrollü katalım suyu.
Ardından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekil verelim ve hafifçe yağlanmış fırın tepsisine dizelim ardından yumurta sarısını sürüp üstlerini susama bulayalım ve önceden ısıtılmış 170-180 dereceli fırında hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Ilık olarak çay ,kahve eşliğinde servis edelim.
AFİYET OLSUN...