Sabah 6.30 da kalkıldı haftaya hoşgeldin denildi güne uyanma sevinci ile şükredildi.kahvaltı yapıldı,ev temizliği yapıldı,kahve yapılırken en sevdiğim fincanlardan biri kırıldı,peşinden kahve makinesi döküldü kahveler saçıldı vardır bir hayır denildi...nazar mı çıktı acaba diye düşünüldü...
çok uzun saatler geçmiş gibi geldi kalkalı,ve pc karşısına geçilip geçen hafta yapılan hepimizin çok sevdiği kapanın elinde kaldığı çöreklerin tarifi verilmeye başlandı...
Kelimelere dökülmez lezzeti o kadar ki pastahanede satılanlardan daha güzel olmuştu, dense yalan olmaz..tarif sevgili hünerli bayanlardan yapım aşamasında mayalandırma işlemini onunki kadar uzun tutmadım,ama gayet başarılı idi.
malzemeler
hamur için
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı tozşeker
- 1 adet yumurta
- 1 paket instant maya
- 4-5 su bardağı un
iç harç için
- 1,5 su bardağı tahin
- 7 çorba kaşığı tepeleme toz şeker
üstü için
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı pekmez
- susam
yapılışı
- yoğurma kabına 3 su bardağı un,tuz,şeker,mayayı karıştırın.
- ılık olan süt,sıvıyağ ve yumurta eklenip yoğurulmaya başlanır.
- hamura azar azar un eklenerek ele yapışmayan hamur elde edilir.
- üstü örtülüp 15-20 dakika dinlendirilir.
- iç harç içi tahin ve şeker karıştırılır.
- dinlenen hamurdan limon büyüklüğünde paçalar kopartılıp pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
- üstüne tahinli harçtan sürülüp rulo sarılır.
- bütün hamurlara aynı işlem uygulanır.
- işlem bittikten sonra ilk yapılan hamurlardan alınıp 50-60cm olacak şekilde uzatılır.
- kendi etrafında gevşek şekilde yuvarlak rulo haline getirin.
- yağlanmış tepsiye aralıklarla dizin.
- üst için yoğurt ve pekmez karıştırılıp hamurların üzerine sürülüp susam serpilir.
- 190 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
not:ben biraz fazla sürmüşüm üstüne karışımı daha az sürseniz daha açık renkli olur bilginize.