Çiğ köfte eşim Antepli olduğu için mutfağımız vazgeçilmezlerinden. Arkadaşlarımızla da bir araya geldiğimizde fedakar eşim elleriyle güzel bir çiğköfte yapar bize...
Çiğköftenin çıkış hikayesi çok etkileyicidir. Bilmeyenler için söyleyeyim Urfa’ya aittir. Hz. İbrahim ateşe atıldığında ateşin su, odunların balığa dönüşmesi hikayesini sanırım çoğumuz biliyoruz. Çiğköftenin çıkış zamanı bu zamanlara rastlıyor çünkü devrin hükümdarı ateşi yemek pişirmek için bile olsa kullanılmayacağını, yasaklandığını söyler. O dönemde erkekler geyik avına çıkarmış. Geyik avından dönen evin erkeği eti nasıl yiyeceklerini düşünürken, eti önce parçalara ayırıp, sonra zırhtan geçirmişler. Sonrada yörede yetişen bulgur ve baharatlarla yoğurup yenebilecek seviyeye getirmek istemişler. Sonrasında yaygınlaşıp çevre illere yayılıyor. Uygulamada ve sıralamada değişiklikler olsa da bizim yaptığımız çiğköftenin tarifini veriyorum. Genelde sadece et ve bulgur için ölçü kullanır, diğerlerini doğaçlama ekliyoruz ama bu sefer sizin için ölçerek yaptık. Ve yöre salçası kullandığımız zaman lezzetinin arttığını düşünüyorum...flaştan dolayı çiğköftenin rengi açık çıkmış.:(.....
malzeme:
*750 gr yağsız 2 defa çekilmiş çiğköftelik et
*800 gr ince bulgur ( biz 1ölçü ete 1 ölçü bulgur kullanıyoruz bu oranda değişebilir)
*1.5 kaşık domates salçası
*1.5 kaşık biber salçası
*7-8 diş sarımsak
*2 orta boy soğan (ince kıyılmış)
*2 kaşık isot
*2 kaşık karabiber
*1kaşık sumak
*1 kaşık kimyon
*tuz
*bir limon dilim dilim doğranmış
*yeşil soğan
*maydanoz
yapılışı:
*eşim önce kıyma, salça, sarmısak, soğan,...(bulgur, maydanoz, yeşil soğan hariç) bütün malzemeyi karıştırıp, bir miktar yogurur.
*hazırladığı harca bulguru ekleyip yoğurmaya işlemine devam eder. Ta ki bulgurlar kıtırlıklarını bırakıp yumuşayana kadar.
*iyice yumuşayan çiğköfteye maydanoz ve yeşil soğan atılıp yoğrulmaya devam edilir.
*en son sıkma işlemi yapılıp marul, domates, salatalık ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN