Es selamü aleyküm dostlar
gecenin bir vakti uykuyu gezmeye gönderdim :)
nerelere gitti ise gelemedi daha onu beklerken en iyisi tarif yazayim .olur da sabah yemek arayisi icine giren dostlarima fikir olur belki dedim .yemegin adi konuluncaya kadar derttir kadina.adi konuldumu sonrasi kolaydir.kuru patlican dolmasini en son tatilde anne ellerinden yedim ,tadini ise unutamadim .
erzak cekmecem de elime gelince yapmak sart oldu .öylee etli, uzun uzadiya degil, zeytinyagli olsun dedim hizli olsun , sogukta tüketilsin, üzerine pul biberle sölene dönüssün istedim ..
sizler etli yapmak isterseniz sayet, icersine 200 gr kadar et koymaniz kafi .pirinc miktarini biraz eksiltmek yeterli olacaktir.ben tek patlican kurusu kullandim kuru biberde eklemek isterseniz yanina, malzemeyi ikiye katlayin hepsi bu. kizimin da yemesini istedigim icin, biberler aci olma ihtimalini göz önünde tutarak patlican tek yaptim . hadi kolay gele berekeli ola
malzeme
26 adet patlican kurusu
1 su bardagi pirinc
yarim su bardagi ince bulgur
2 orta boy kuru sogan
3 dis sarimsak
1 tutam maydanoz
1 yemek kasigi biber salcasi
1 cay bardagi siviyag
2 orta boy domates
2,5 su bardagi su
1 cay kasigi karabiber
1 tatli kasigi nane
1 tali kasigi feslegen (kuru )
2 tatli kasigi sumak
servis icin nar eksisi ve biraz zeytinyagi
kuru patlicanliri kirmadan ipliginden siyiralim akan suyun altinda yikayip
yeterli miktarda kaynatilmis suya atip yaklasik 3-4 dakika haslayalim arada kevgirle üzerlerine bastiralim her yeri esit haslansin
fazla haslamayin ki lezzeti suyu ile akip gitmesin .hemen kevgirle disari alip sogumaya birakalim
pirinci ve bulguru yikayip karistiracagimiz kaba koyalim
soganlari sarimsaklari soyalim .mutfak robotunda dogramanizi istiyorum sayet yoksa robotunuz olabildigine ince dogramalisiniz sogani ve sarimsagi .
rendeleyip soganin aci suyunu cikarmamaliyiz !
ben maydanoz sogan ve sarimsagi hep beraber rondodan gecirdim
domateslerin kabuklarini soyalim cekirdeklerini ve suyunu atalim cok kücük dograyip yikadigimiz pirinclerin üzerine malzemeye ekleyelim
salcasini siviyagi baharati ve tuzunu ekleyip tatlandiralim
elimizle iyice karistiralim
hasladigimiz patlican kurularina ,malzemeyi fazla tepmeden dolduralim
pisince disari tasmasinlar üst kisimda belli bir bosluk kalmali
elimizle uclarini bitistirerek ,sIkIstiralim.
piserken acilir yine ama, azda olsa bu bitistirme seklini korur .
patlicanlarin alacagi bir tencereye biraz sIkIsik sekilde dizelim kaynarken seklini korusun
patlicanlarin üzerine ,suyu gezdirelim .bir tabak ile üzerini kapatalim. tencerenin kapagini kapatip orta ateste pismeye birakalim yaklasik 1 saat 15 dakika yavastan pissin. atesi cok harli acmadan, dagitmadan, malzemeyi disariya tasirmadan olmali pisme süreci .
servis etmeden evvel mutlaka üzerine saf zeytinyagi ve nar eksisi gezdirmelisiniz
pul biber ise cabasi lezzetin son damgasi olsun insAllah
afiyet sifa ola dostlar dualariniza talibim
Muhabbetle