Taptaze asma yaprakları çıkmışken bu tüyolara göz atın ve birbirinden farklı içlerle yaprak sarmalarınızı hazırlayın.- Her elden bambaşka bir lezzetle çıkan yaprak sarma mutfaklarımızın en ince emek isteyen yemeklerinden biri. Biz de asma yaprakları şimdi taptazeyken sizlerle mükemmel yaprak sarma yapmanın tüyolarını ve farklı iç önerilerimizi paylaşmak istedik.
- Çünkü yaprak sarmanın lezzetli olmasının birinci kuralı tüm malzemelerin taze olması.
- Yaprak seçerken yaprakların orta büyüklükte, ince damarlı ve temiz olmalarına dikkat edin.
- Yaprakları haşlarken her yaprağın haşlama süresinin farklı olduğunu unutmayın. Örneğin burada konumuz olan asma yaprağının haşlama süresi eğer yaprak körpe ise yarım dakikadır. Pazı ve kara lahana yaprağının ise sadece sıcak suya batırılıp çıkarılması gerekir. Beyaz lahananın ise biraz yumuşayana kadar kaynatılmasında fayda var.
- Tencerenin dibine kullanmadığınız büyük yaprakları, içte kullanacağınız tat verecek bazı malzemeleri yerleştirin. Böylece sarmalarınızın lezzeti ikiye katlanacak.
- İçte kullanacağınız pirinçleri önce ılık suda bekletin ve yumuşatın. Bu şekilde içinin sert kalmasını önleyeceksiniz.
- Sarmalarınızı hazırlarken unutmayın; içe koyduğunuz pirinçler şişecek ve iki katı kadar olacak. O yüzden çok sıkı ve dolu sarmak yırtılmaya sebep olacaktır. Fazla gevşek de bırakmadan sarmalısınız.
- Tencerenin kapağını kapamadan önce üzerine yağınızı dökün ve düz poreselen bir tabağı ters çevirip çok hafif bastırarak dolmaların üzerine koyun.
- Unutmayın sızma zeytinyağı yaprak sarmanıza çok yakışacak!
- İç hazırlarken soğanı bol kullanın ve rende yerine doğrayın.
- Baharatları kurutulmuş kullanmak yerine taze deneyin. Özellikle naneyi! Tuzu ise pişerken direkt dolmaların üzerine değil, suya dökün.
- Yaprak sarmanızın lezzeti için pişirme süresi de önemli! İlk 5 dakikayı yüksek, kalan 35 dakikayı ise kısık ateşte pişirebilirsiniz.
- Yaprak sarmalarınız piştikten sonra tencerenin kapağını hemen açmayın. Kendi buharında 10 dakika dinlendirin.
- Dolmalarınızı soğumaya bırakırken de kendi tenceresinde bırakmanız lezzetini etkileyecektir.
YAPRAK SARMALARINIZA FARKLI İÇLER
- Zeytinyağlı sarmanız için klasik iç malzemeleri… Yarım kilo asma yaprağına; 1 buçuk su bardağı pirinç, 5 soğan, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 küp şeker, 2 yemek kaşığı nane, yarım demet dereotu, 1 tatlı kaşığı dolma baharı, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon.
- Bulgurlu sarmanız için iç malzemeleri… Yarım kilo asma yaprağına; 4 soğan, 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 buçuk su bardağı bulgur, yarım su bardağı pirinç, yarım demet maydanoz, nar ekşisi, limon, tuz, karabiber, pulbiber, nane.
- Sardalyalı sarmanız için iç malzemeleri… 25 adet yaprağa; 25 adet küçük sardalya balığı, yarım fincan pirinç, 1 taze soğan, 1 kuru soğan, 3 dal maydanoz, yarım limon suyu, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz, karabiber.
- Mercimekli sarmanız için iç malzemeleri… 250 gram asma yaprağına; 1 su bardağı yeşil mercimek, yarım su bardağı ince bulgur, 5 adet soğan, 3 adet domates, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı toz şeker, 4 dal maydanoz, tuz, karabiber.
Abone olmak için Tıklayınız
