Acı biber benim gibi Urfa'lı olanlara mahsus görünüyor ise de benim 2-3 katım acı yiyen çok farklı yörelerin insanları ile tanıştım hayatımda. Ben çok seviyor ve yemeklerimde sık olarak kullanıyorum. Geçenlerde annemle birlikte yöresel ürünler satan daimi alışveriş ettiğim bir dükkana gittim. Sahibi yaşlı bir amca. Getirmiş biberleri kasa kasa. E bir de Urfa'dan gelmiş. Hiç kaçırmadım. Aldım bir kasa biberi. O kadar biberi ne yapacağız diye annemle düşünürken aklıma acı biber sosu geldi. Başka türlü uzun vadede tüketemezdim.
Sizlere oranlı bir malzeme listesi yazmayacağım. Sadece yapılışını anlatacağım. Zira kimse benim gibi kasayla yapmaz sanıyorum. :) Yazmak gerekirse biber, turşuluk tuz ve az su kullandım.
Önce hepsini yıkayıp doğradım. Sonra koydum bir tencereye. İçine tuz ve çok az su ekleyip ocağı yaktım. Ara ara karıştırdım tahta kaşıkla. İyice kaynadığına kanaat getirdikten, yani çok yumuşak kıvam aldıktan sonra tencereyi ocaktan alıp blenderdan geçirdim. İyice püre haline geldi. O halde de yaklaşık 20 dk kadar kaynattım. Yalnız dikkat edin her türlü salçayı yaparken ciddi sıçrama yapıyor. Elinize, gözünüze dikkat. :)
Şunu da yazmadan geçemeyeceğim; ben tohumlarını ve kabuklarına kişisel olarak değer verdiğim için içinde bıraktım. Normal şartlarda iri demir süzgeçten geçirip o şekilde koymanız gerekir.
Güzelce kaynadıktan sonra yeni aldığımız kavanoz veya sadece yeni kapak kullanarak aynı konservedeki gibi kavanozlara bekletmeden iyice doldurup kapağını hemen kapatıp ters çevirerek soğumaya bırakın. Tüm kavanozları aynı şekilde doldurun. Hepsi soğuduktan sonra kavanozları düz konuma getirip kilere koyabilirsiniz. İstediğiniz aralıklarla kavanozları açıp tek tek kullanın.
Afiyet olsun.
Ev yapımı acı biber sosu...
Nisan 27, 2014
Tags
