PORTAKAL SOSLU İRMİK TATLISI
Mart 17, 2014
Üç yıldır blog yazıyorum her kategoriden çeşit çeşit tarif vermişim ama nedense irmik helvası dışında irmikli hiç bir şey paylaşmamışım.Nedense dediğime bakmayın siz ,nedenini çok iyi biliyorum aslında.Eşimin irmikli tatlı sevmemesi ve yaptığım tatlıları en çok onun tüketiyor olması beni irmikten hep uzak tuttu.Her yapayım mı dediğimde Reyhan maceraya ne gerek var,yap bir irmik helvası da yiyelim dedi :)
Ama son dört tarifle blogda ki irmikli tatlı eksiğini de gidermiş oldum,üstelik eşimde çok severek yedi,demek ki neymiş ön yargıyı kırmak gerekiyormuş :)
Daha evvel paylaştığım Vişne soslu irmik tatlısı ile arasındaki tek fark sosunun portakallı olması.Ayrıca yine evvelden paylaştığım evimin ilk misafir sofrası için yapmıştım bu tatlıyı.Misafirlerimden tam puan aldı,hatta eşimden bile :) Portakal mevsimi geçmeden mutlaka deneyin derim.
Hepimize geçtiğimiz haftadan daha huzurlu ve sakin bir hafta diliyorum.
Diğer sütlü tatlı tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
1 paket yulaflı bisküvi (155 gr)
İrmik tatlısı için:
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
7 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
bir limon kabuğu rendesi
portakal sosu için:
3 adet portakal
1 küçük çay bardağı su
1 küçük çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzerini süslemek için:
toz antep fıstığı
hindistan cevizi
fındık kırıkları
portakal kabuğu şekerlemesi
HAZIRLANIŞI
Öncelikle yulaflı bisküviyi rondo ile ya da elinizle öğütün.Islatıp fazla suyunu süzdüğünüz kare borcama ezdiğiniz yulaflı bisküviyi eşit bir şekilde yayın.
Ardından irmik tatlısı için;
Limon kabuğu ve vanilya hariç tüm malzemeyi bir tencereye alın tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın ve ocağa alın.Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelen tatlıyı ocaktan alın, rendelediğiniz limon kabuğu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
Hazır olan irmik tatlısını hiç bekletmeden dikkatli bir şekilde bisküvilerin üzerine döküp soğuması için bir kenara alın.
Portakal sosu için;
Portakalın suyunu sıkın,toz şeker,su ve nişastayla birlikte nişasta ezilene kadar karıştırın.Orta hararetli ocakta kıvamı koyulaşana kadar pişirin ve ocaktan alın.Kabuk bağlamış ve soğumuş tatlının üzerine her yerine eşit gelecek şekilde dökün ve soğumaya bırakın.Oda sıcaklığına ulaştığında buzdolabına kaldırın en az 3-4 saat mümkünse bir gece dinlendirin.Tatlıyı ne kadar dinlendirirseniz servisi o kadar kolay olacaktır.
Ben dilimledikten sonra, hindistan cevizi ve toz antep fıstığı,fındık kırığı ve portakal şekerlemesi ile süsleyip servis ettim.Siz dilerseniz başka bir malzeme ile de servis edebilirsiniz ama üzerine ne serperseniz serpin mutlaka servis esnasında yapın bu işlemi.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Tags
