Es selamü aleyküm dostlar
hayirli bir gün dileklerimle sormak isterim sizlere" bakla severmisiniz ??
evlenmeden evvel annemin sIkca yaptigi bir lezzettir kendileri.hemde severek yedigimiz lezzet evlendikten sonra ise kayinvalidemin dilinden duydugum bizim cok sevdigimiz bakla , bitli bakla oldu hic sevmezdi kendisi, hicde pisirmezmis .Esim bir dönem sonra yemekler hakkinda fikirleri degisirken,bir gün alisveristen bakla ile geri döndü .bu bahsettigim konu seneler öncesinden .o gündür, bu gundür valide yemesede bizim evimizde hep pisirildi bakla .
üzerinden zaman gecti ve bundan 19 sene evvelinde validem,de parkinson hastaligi teshis edildi.
arastirma merakimin nüksettigi bir günde birseyler ararken bakla cikti karsima .ögrendim ki parkinson hastasi bir kisi, günlük bir tabak bakla yedigi zaman, bir doz parkinson ilacinin etkisi olan dopomin aliyor.saskinligim had safhada oldu elbet zira dopomin olmadan parkinson hastasinin yürümesi ayaga kalkmasi mümkün degildir. acik bariz validenin sevmedigi baklamiz karsimiza dikiliveriyor karsimiza demek oluyor ki bakara suresinde 216 da buyuruldugu gibi "Nice sevmediginiz seyler vardir ki,o sizin icin hayirli olabilir ve nice sevdiginiz seyler vardir ki sizin icin serli olabilir, Yaratilmis olan hic birsey sebepsiz degil dostlar .öyle ki sevmediginiz insan bile, size bir seyler katar. onda kendinizi sorgular,iyiyi kötüyü ayirt edersiniz .Sevmediginizin tutkunu olmak zorunda degilsiniz ;
lakin ön yargiya kapilmadan ben yemem .tanimadan ben sevmem ne kadar dogrudur?.
Demek ki hic birsey göründügü gibi degildir ve sebesiz degildir. Allah su kainati bizlerin hizmetine sunmus herseyi bizler icin yaratmis.Süphesiz Allah bilir .
yanliz dostlar Baklayi cocuklar fazla tüketmemelidir .
akliniza bakla hakkinda takilan tüm bilgiler verecegim linkde burada okuyabilirsiniz
simdi tarif
Malzeme
500 gr taze bakla
3 tane orta boy sogan
1 yemek kasigi un
yarim cay bardagi siviyag
500-ml su
1 yemek kasigi seker
1,5 ymek kasigi sirke
bir tutam kuru derotu
yarim bag taze dereotu
tuz
baklarimizi öncelikle yikayalim kestikten sonra yikadiginizda icersine su alimi cok yogun oluyor .
daha sonra cekirdek kisimlari aralarindan keselim cekirdegi ortadan kesmeden görselligi bozulmadan icersinde kalsin .bir kenarda beklesin bizi
kuru soganlari temizleyelim büyklükleri mandalina büyüklügündeki sogan idealdir
oradan kesip yarim ay seklinde dograyalim tenceremize .bunlar ince ayrintidir lankin tabag koydugunuzda fark edersiniz bu incelikleri ;)
tencereye siviyagi koyalim soganlar ile birlikte sekeri serpistirelim ilk asmadan bir tatli kasigi tuzu simdi eklemenizi istiyorum soganin karamel olmasinda etkendir seker ile birlikte cok zedelemeden
karamellesinceye kadar kavuralim ama yanmasin
üzerine baklayi ve unu serpistirelim bir iki kez karistiralim .
önce suyu daha sonra sirkeyi ekleyelim
kuru derotunun kokusu ve tadi daha yogun siner baklaya ,bu sebeple kullaniyorum ben .siz bende yok derseniz, taze dereotunuzdan bir tutam kadar ekleyin .beraberce piserken kokusunu ceksin icersine
tuzunu kontrol edip kapagini kapatarak 30-35 dakika orta ateste pismeye birakalim
ocagi kapttiktan sonra üzerine bir miktar hakiki zeytinyag gezdirelim bir iki kasik
dere otumuzu dograyip serpistirelim üzerine
biraz iliyinca servise sunabilirsiniz .afiyet olsun dostlar dualara talibim
Muhabbetle