PALM OİL İLE ANANASLI SEBZE YATAĞINDA ANTRİKOT |
Geçtiğimiz günlerde katıldığım palm oil etkinliğinden kalma nefis bir tarif ve notlarla haftayı bitirmek istiyorum.
Malezye palm yağını daha evvel duydunuz mu bilmiyorum ? ben duymuştum ancak hakkında çok fazla bilgim yoktu ve hiç kullanmamıştım.Bu etkinlik vesilesiyle palm yağı hakkında oldukça fazla şey öğrendim sizlere de biraz bahsetmek istiyorum.
Palm yağ hakkında
İkame edilebilirliği, fiyatının ucuzluğu ve akademisyenlerin sağlığa yararlı olduğu yönündeki araştırmaları, palm yağının üretim ve tüketimini hızla artırıyor
Palm yağının tüketimi ve üretimi tüm dünyada hızla artıyor. İstatistikler, dünyada şu anda toplam yağ üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan palm yağının, 2012 yılında dünyada en çok üretilen ve tüketilen yağ olacağını ve 2020 yılında ise palm yağı ihtiyacının 40 milyon tonu aşacağını ortaya koyuyor. Üretimi Malezya ve Endonezya'nın, dünya ticareti ise Malezya'nın kontrolü altında olan palm yağı, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yağ sektörünün bir numaralı tartışma konusu halinde. Özellikle de; soya-palm yağı konusunda Amerika ve Malezya arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu.
Yağların ikame edilmesinden kaynaklı palm yağının fiyatının ucuz olması ve kolesterol içermemesi nedeniyle, margarin, bisküvi ve çikolata üreticileri, kozmetik ve temizlik sektörü palm yağını tercih ediyor. Öte yandan Türkiye'de palm yağının ithalatında yüzde 15, soya yağında yüzde 31.2 ayçiçek yağına ise yüzde 36 oranında vergi uygulanıyor olması da palm yağı ithalatını artıran etmenlerden.
Alıntı...
Gelelim etkinliğe; Bu defa diğer workshop'ların aksine belli reçeteler uygulamak yerine şefimiz Serkan Bozkurt bize üstteki masadan ve kasap bölümünden seçeceğimiz malzemelerle dilediğimiz yemeği yapabileceğimizi söyleyince çok mutlu oldum.
Tabi hemen kafamda bir şeyler oluştu ama farklı bir şeyler katmak istediğim yemeğimi ananasla yapmaya karar verdim.Tabi yanında da en sevdiğim et olan antrikotu tercih ettim ve ortaya aşağıda tarifini yazdığım nefis yemek çıktı.Ben çok beğendim eğer sizde değişik lezzetleri ve karışık aromaları seviyorsanız mutlaka deneyin derim.
Marine ettiğim antrikot,mümkünse en az 3-4 saat önceden marine edin.
Ben bu sebzeleri uygun buldum ama siz içinden istemediğinizi çıkarıp,dilediğiniz sebzeyi ekleyebilirsiniz.
PALM OİL İLE ANANASLI SEBZE YATAĞINDA ANTRİKOT |
ANANASLI SEBZE YATAĞINDA ANTRİKOT
2 kişilik
MALZEMELER
2 dilim antrikot
marine için:
zeytinyağı
taze kekik
taze biberiye
tuz
1 adet küçük kuru soğan (rendelenmiş)
değirmen karabiber
ananaslı sebze sote için:
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
100 gr istiridye mantarı
1 adet çarliston biber
2-3 adet küçük kırmızı biber
2-3 adet küçük sarı biber
1 adet girit kabağı
1 adet küçük havuç
2 sap taze soğan
1-2 sap kereviz yaprağı
2-3 dilim ananas
tuz
değirmen kara biber
acı sos (tercihe göre)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle eti marine etmek için,bir kapta tüm marine malzemelerini karıştırıp eti alt üst edip,içine yatırın.
Diğer tarafta sıvı yağı tavaya alıp,ısıtın,uzun doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyip soteleyin.Ardından sebzelerin pişme sürelerine göre sırayla tavaya ekleyin.Önce yuvarlak doğradığınız biberleri ve havucu ekleyip soteleyin.İki parmak uzunluğunda doğradığınız yeşil soğanı,yarım ay şeklinde doğradığınız girit kabağını ekleyip onu da biraz çevirip,çok küçük olmayacak şekilde doğradığınız istiridye mantarı ve kereviz yaprağını ekleyip bir süre pişirin.En son çok küçük olmayacak şekilde doğradığınız ananası,tuzu,kara biberi ve acı sosu da ekleyerek pişirin.
Yeteri kadar marine olan eti ızgarada yada tavada (ızgaranız varsa mutlaka ızgarada yapmanızı tavsiye ederim) mühürleyerek pişirin.
Sotelenen sebzelerden bir yatak hazırlayıp,pişen eti üzerinde yada yanında servis edin.
AFİYET OLSUN...
Sağlıcakla kalın...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi