CEVİZPARE |
Madem çorba ile başlayıp,ana yemek ardından da pilavla devam ettik bugünün hakkı da tatlıdır diye düşündüm :)
Ramazanın ilk iftar sofrası için yaptığım cevizpare tatlısı lezzeti ile ilk beni yayınla deyince bende sırayı ona verdim :)
Sahiden çok leziz bir tatlı oldu,biz çok beğendik,kıyır kıyır ağızda dağılan bir dokusu var.Mutlaka siz de deneyin,garanti veriyorum sizlerde çok seveceksiniz.
Günün menüsü ve sahur önerime de göz atın derim.
Tüm iftar menülerime Buradan ,İftar önerilerime Buradan , Sahur önerilerime Buradan ,şerbetli tatlılara da Buradan ulaşabilirsiniz.
Bu da ilk iftar soframız.Menümüzdeki yemeklerin tariflerini henüz bloga eklemediğim için bugünkü oluşturduğum menüde yer almadılar.En kısa zamanda sırası ile hepsini yayına aldığımda onlarda da bir menü oluşturacağım.
Menümüzde neler vardı:
Buğdaylı pazı çorbası
Karışık semiz otu salatası
mantarlı tavuk güveç
tel şehriyeli pirinç pilavı
iftariyelik tabağı
Meyve tabağı
Cevizpare
Günün menüsü
Cevizpare
Sahurda ise hem bayat ekmeklerinizi değerlendirebileceğiniz hemde lezzetine doyamayacağınız, Maydanozlu ekmekleri yapabilirsiniz.Tarif için Tıklayın lütfen.
CEVİZPARE
CEVİZPARE |
150 gr. tereyağı
2 su bardağı dövülmüş ceviz
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
7 yemek kaşığı irmik
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5-3 su bardağı kadar un
şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 limonun suyu
üzerine:
ceviz
CEVİZPARE |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle şerbet için şekeri ve suyu ocağa alın kaynatın.Kaynadıktan beş dakika sonra limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
Tatlı hamuru için oda ısısındaki tereyağı yoğurma kabına alın.Yumurtalardan birinin sarısını ayırıp kalan bir yumurta ve 1 yumurta akını yağa ekleyip kaşıkla karıştırın.Üzerine 2 su bardağı dövülmüş ceviz,irmik,pudra şekeri,kabartma tozu,vanilya ve 2 su bardağı unu ekleyip yoğurmaya başlayın.Hamuru biraz topladıktan sonra azar azar biraz daha un ekleyin.Hamur kulak memesi kıvamında kıyır kıyır bir hamur olmalı.Hamur yoğurdukça kendini toplayacaktır.
Kıvamını alan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın,hafifçe üzerine bastırın. Yağlanmış tepsiye aralıklarla dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp,cevizini koyun 160-170 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.
Piştikten sonra fırından çıkarıp 1 dakika kadar bekletip ılık şerbeti üzerine dökün ve 4-5 saat kadar şerbetini çekmesi için bekletin.
Notlar
Not 1: Hamuru içindeki cevizden dolayı, normal şekerpare hamurundan farklı olarak biraz zor toparlanan bir hamur ancak yoğurdukça toparlanacaktır.
Not 2: Ben 3 su bardağı un kattım ama siz 2 bardakla başlayıp yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.Ölçü olarak klasik su bardağı kullandım.
Not 3: Şerbet ılık (çok soğuk olmasın) tatlı ise sıcak olmalı,bu nedenle şerbeti önceden yapmanızı öneririm.
Not 4: Altını da üstünü de iyi kızartırsanız fazla yumuşamasını önlemiş olursunuz.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi