Yapım aşamalarını Pinterest’te çokça gördüğüm bu nefis
çöreği yapmak uzun zamandır aklımdaydı. Köy mutfağından Sema hanım’ın
gönderdiği ev yapımı tahinle, çok sevdiğim tahinli çörekleri bu şekli
uygulayarak hazırladım. Zaten çok lezzetli olan tahinli çöreklerim harikada bir
görüntüye sahip oldular. Yapım aşamalarını da fotoğrafladığım çelenk çörekleri
poğaçalarınızda da uygulayıp farklı görüntüler elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı Muratbey tereyağı
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 paket instant kuru maya
- Bir tutam tuz
- 6 su bardağı HATAP un
- 1 su bardağı tahin
- 1 kâse şeker
- 1 kâse ince kırılmış ceviz-fındık karışımı
Hazırlanması:
- Ilık süt, su, sirke, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı,
şeker ve kuru mayayı derin bir kaba alıp karıştırın. - İçerisine bir tutam tuz ve
aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. - Hamurun
ağzını kapatıp ılık bir ortamda yarım saat mayalanması için bekletin. - Mayalanan
hamuru eşit bezelere ayırıp 10 dakika dinlendirin. - 10 dakika kadar
beklettiğiniz bezeyi yağlanmış tezgâh üzerine alıp elinizle dikdörtgen şeklinde
büyültün (ben geniş bir tepsi içerisinde açtım). - Açtığınız dikdörtgen hamurun
üzerine kaşık yardımıyla tahin gezdirin. - Tahinin üzerine şeker daha sonra ise
ceviz-fındık karışımını gezdirip rulo yapın. - Ruloyu uzunlamasına tam ortadan
bir bıçak yardımıyla kesin. - Kestiğiniz ruloyu kesik kısımlar dışta kalacak
şekilde simit yapar gibi örün. - Ördüğünüz rulonun iki ucunu birleştirip tepsiye yerleştirin.
- Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayıp 10 dakika kadar tepside bekletin ve üzerlerine
yumurta sarısı sürün. - 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin
.