Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
Bugün fotoğrafını beğenmediğim için acaba yayınlasam mı ,yayınlamasam mı? diye aylardır tereddüt ettiğim ve bu nedenle biraz geç kaldığım bir tarifim var sizlere.Bunca zaman düşündükten sonra zamanı geçmeden belki yapmak isteyen olur diye yayınlama kararı aldım.Nasıl olsa tekrar yapıp fotoğrafını değiştiririm,şimdilik bu fotoğraflarla idare edeceksiniz artık :)
Işıktan mıdır nedir bilmem bir türlü istediğim pozları alamadım.Hatta sırf bu nedenle ikinci kez yaptım ama yine olmadı sanki.Neyse dediğim gibi şimdilik bu fotoğraflarla idare edeceğiz :)
Bir çok arkadaşım zaten yapıp yayınladı ama benim gördüğüm herkesin yapış şekli farklı,benimkinin de farklı aşamaları var ama genel olarak ana aşamalar değişmiyor.Bu defa kurutarak yaptım seneye inşallah kurutulmamış halini de yapacağım,artık onun tarifi için seneye görüşürüz:)
Bu tarifle hem çöpe attığımız portakal kabukları değerlenmiş oluyor hem de keklerde ,turtalarda kullanabileceğimiz hatta çikolataya bulayıp çıtır çıtır yiyebileceğimiz mis kokulu bir şekerlemeye sahip oluyoruz.Ayrıca yalnızca süslemelerde de kullanabilirsiniz.
Birde benim tarifimi okuyun,hatta deneyin derim :)
MALZEMELER
4 adet büyük portakalın kabuğu
3 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
suda bekletmek için:
yeteri kadar su
3 çay kaşığı tuz
bulamak için:
toz şeker
HAZIRLANIŞI
Öncelikle portakalların kabuklarını soyup içindeki beyaz kısımlarını dikkatlice çıkaralım.Ardından portakal kabuklarını 3 çay kaşığı tuz kattığımız suya koyup üzerine bir tabak yada ağırlık yerleştirip 1 gece bekletelim.1 gece bekleyen portakal kabuklarını tuzlu sudan alıp tekrar temiz su koyduğumuz kapta(bu defa tuzsuz olacak)2-3 saat kadar daha bekletelim.Yeteri kadar suda bekleyen portakal kabuklarının suyunu süzüp tencereye alalım üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra bir kaç taşım kaynatıp suyunu süzelim.Bu işlemi en az 3-4 kez tekrarlayalım.Acı suyunu çıkardığımız portakal kabuklarını dilediğimiz gibi dilimleyip pişireceğimiz tencereye alalım.
Üzerine toz şekeri ve 3 bardak suyu döküp kaynamaya bırakalım.Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.Portakallar şerbeti çektiğini dokusundan belli edecektir,şeffaf bir renk alacaktır.Yeteri kadar pişen portakal kabuklarını bir süzgeç kepçe yardımıyla şerbetin içinden alıp tek tek toz şekere bulayalım ve tel ızgara ya da fırın tepsisine dizelim.Dilerseniz portakalları dizdikten sonra tek tek şekere bulamak yerine şekeri üzerine de serpiştirebilirsiniz.En az 2-3 gün oda sıcaklığında bekletip kurutalım.
Kuruduktan sonra temiz ve kuru bir kavanoza yerleştirip,kapağını sıkıca kapatıp serin yerde muhafaza edelim.Eğer ağzınıza gelen çıtır çıtır şeker sizi rahatsız edecekse şekere bulamadan da kurutabilirsiniz,tercih sizin.
AFİYET OLSUN...