kremalı beyaz hindiba çorbası |
Herkese merhabalar.
Bugün sizlere,kısa süre önce tanıştığım beyaz hindibadan bahsetmek istiyorum.İlk olarak katıldığım workshop'ta denedim beyaz hindibayı.Değişik bir aroması var ,isterseniz çiğ tüketin isterseniz pişirerek.
SEVGİLİ ZUHAL YALÇIN'DA BİZLERLE BİRLİKTEYDİ. ÇOK KEYİFLİ BİR GÜN GEÇİRDİK DİYEBİLİRİM :) |
Biz o gün oldukça değişik yemeklerin içinde kullandık.
Herkes ikişer çeşit yemek yaptı,biz de ortağım Vişnap'ımla kremalı hindiba çorbası ve hindiba braisee hazırladık.En çok da braisee ve salatasını beğendim.Önümüzdeki günlerde onların da tarifini ekleyeceğim,yapmak isteyenlere alternatif olacaktır.
Aşağıda hindiba hakkında öğrenmek isteyeceğiniz tüm bilgiler mevcut,çorba tarifini de yazdım,okumanızı tavsiye ederim.
Hindiba 19.yüzyılda Belçika'da tesadüfen keşfedilmiş bir sebzedir.
Rivayete göre Botanik Bahçe görevlisi o zamanlar Chicoree kahvesi yapımında kullanılan hindiba köklerini nemli ve sıcak bir mahzende saklar. Bir süre sonra köklerin karanlıkta sarı beyaz renkte tomurcuklar verdiğini görür. Bunları tadar, beğenir ve üretimine başlar. O günden başlayarak üretim önce Belçika'ya ve sonradan da tüm Avrupa'ya yayılır. Bugün dünyada en büyük hindiba üretimi Fransa'da yapılmakla beraber, hindiba hala bir çok yörede "Belgian Endive" yani Belçika Hindibası adıyla anılır.
Beyaz Hindiba "Cichorium Intybus" bitki kökünün su kültüründe verdiği tomurcuğudur. Beyaz Hindiba sağlıklı, besleyici ve son derece hafif bir besindir.
Özellikle çeşitli dolgu malzemelerine ve dipsoslara altlık yapılarak sağlık açısından sakıncalar içeren cips gibi gıdalara lezzetli bir alternatif olması, hem çiğ hem pişmiş tüketilebilmesi, yüksek potasyum, vitamin ve folik asit içermesi onu hem dünya gurmelerinin hem de sağlıklı gıda arayışındaki bilinçli tüketicilerin aradığı bir besin haline getirmiştir.
Hindiba Avrupa'da özellikle kışın üretilse de, ülkemiz iklimsel şartlarında tüm yıla yayılan bir üretim süreci mümkündür.
FOTOĞRAFLARDAN DA ANLAŞILDIĞI ÜZERE ÇOK KEYİFLİ BİR GÜNDÜ.. |
Beyaz Hindiba Nasıl Seçilir? Nasıl Saklanır?
Beyaz Hindiba tazeyken beyaz-sarı renktedir. Fazla ışığa maruz kalan hindiba yeşerir ve tadı acılaşır. Hindibaları buzdolabınızın sebze bölümünde +4 derecede saklayabilirsiniz. Işıktan korumalısınız.
Hindiba Nasıl Hazırlanır?
Hindibaları suya daldırarak değil, akan su altında yıkayınız. Dıştan bir iki yaprağını çıkarıp atınız. Bir bıçak yardımıyla dip kısmını kabaca temizleyiniz.
Hindibaları bütün yapraklar halinde kullanacaksanız alt kısmından 2cm kadar keserseniz tüm yaprakları bozulmadan ayrılacaktır. Ayrılmış yapraklar bütün olarak veya jülyen doğranarak kullanılabilir.
Hindibaları garnitür olarak "braisee" pişirecekseniz veya fırınlayacaksanız, dikey olarak ikiye bölebilirsiniz.
Hindibaların karakteristik buruk tadını azaltmak isterseniz dibinden içeri doğru küçük bir bıçakla dolgun kısmını oyabilirsiniz.
Hindibaları haşlarsanız kararmamaları için suyuna limon suyu katmayı ve haşlamadan sonra içine giren suyu bir süre baş aşağı dinlendirerek süzmeyi ihmal etmeyin.
Hindibanın Besin Değeri Nedir?
100gr Hindiba yediğinizde Günlük A Vitamini ve Beta Karoten ihtiyacınızın %65'ini, K Vitamini ihtiyacınızın tamamını, Potasyum ihtiyacınızın %15'ini karşılamış ve önemli miktarda Demir, Fosfor ve Manganez almış olursunuz. Hindibanın %3'ü lif, %94'ü ise sudan oluşur. Vücuda nem kazandırır ve sindirim sisteminin dengesinin korunmasına yardımcı olur, bir çok araştırmaya göre bazı ciddi hastalık risklerini düşürücü etkisi vardır. Çok az kalori içerdiğinden hafif menülerin dostudur.
Son olarak nomad tarıma gönderdiği hindibalar ve gördüğümde beni çocuk gibi mutlu eden kuşkanmazlar için teşekkür ederim,önümüzdeki günlerde gelsin kuşkonmazlı tarifler :)
KREMALI HİNDİBA ÇORBASI
Diğer çorba tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz...
MALZEMELER
300 gr beyaz hindiba
200 ml krema
1 lt sebze suyu
toz yada değirmende çekilmiş taze beyaz biber
tuz
muskat rendesi
HAZIRLANIŞI
Öncelikle hindibaların baş kısımlarından 1'er cm kadar kesip atın.Hindibaları incecik kıyın ve tencereye alın.Üzerine kremayı ekleyip 20 dakika kadar pişirin.Sebze suyunu da ekleyip biraz daha kaynatalım.Hindibalar yumuşayıp,çorba kıvamı alınca tuzunu,biberini ve muskat rendesini ekleyip ocaktan alalım.
Sıcak olarak servis edelim.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi