hayirli bir hafta dileklerimle canlar .
kuskonmaz var bu gün nasibimizde .cok kimse tarafindan bilinmeyen bir lezzet kuskonmaz .
cogu fiatindan ,ama en fazlada pisirme altarnatifi fazla olmadigindan mutfagimizda yerini almiyor kuskonmaz .ailecek seviyoruz biz .sezonunu bekler haldeyiz diyebilirim . farkli sekilde tüketsekde en fazla izgara olarak tüketiyoruz .Beyaz olan kuskonmaz elime düsünce farkli bir sekle büründü bu kez özellikle kizim cok ama cok sevdi .pisirildigi gün tamamen bitti .ister corba deyin ,isterseniz yemek .
ben corba diyemeyecegim resmen yemek .özellikle yanina makarna ile cocuklarin bile zevkle yiyebilcegi bir lezzet .kuskonmaz hakkinda bircok bilgi yerine birkac icinde bulunan vitamini buraya yazssam o bile tüketmek icin sebep diyorum Tarif ise bana ait canlar
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) kuşkonmazın besin değerleri şöyle sıralanabilir:
2,2 gr. protein;
3,6 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
0,2 gr. yağ;
0,7 gr. lif;
50 mgr. fosfor;
21 mgr. kalsiyum;
0,6 mgr. demir;
1 mgr. sodyum;
110 mgr. potasyum;
900 IU A vitamini:
0,16 mgr. B1 vitamini;
0,15 mgr. B2 vitamini;
1.4 mgr. B3 vitamini:
26 mgr. C vitamini
0,56 mgr. E vitamini.
malzeme
1 kg beyaz kuskonmaz
350 gr kiyma
1 kuru sogan
3 yemek kasigi pirinc
1 tutam mayadanoz kköfte harci icin
1 kahve kasigi hardal
1,5 yemek kasigi un
4 yemek kasigi sivi yag + 1 yemk kasigi tereyag
yarim bag maydanoz
tuz karabiber
&
terbiyesi icin
1 yumurta sarisi
2 -3 yemek kasigi limon sirkesi
sirke yoksa sayet 1 limonun suyu
1 cay bardagindan biraz eksik sicak su
kuskonmazlari patates soyacagi ile soyalim .
kuskonmazlari biraz bükün sert yerden kirilacaktir kirildigi yeri atiyoruz
bu durum hayal kirikligi yasatmasin size hepsi ayni yerden kirilmaz bu yanlizca ne kadar pisirsenizde pismeyecek olan bölümdür atilmali yani !
kimisi uzun kimisi kisa olarak elimizde kalan kuskonmazlar .yikayip kurlayalim
kesme tahtasi üzerinde verev olarak keselim ebat malumu üzere lokma büyüklügünde olacak
kiymayi bir kaba koyup, üzerine kuru sogani rendeleyelim. pirinci yikayip, maydanozu ince dograyip tuzunu ve karabiberini ekleyip güzelce yoguralim
yogurdugumuz köfte haricini, findiktan biraz büyük köfte seklinde hazirlayalim
tencereye yaglarimizi koyup isitalim köftelerin hepsini ilave edip zedelemeden mühürleyelim
hemen disariya kevgir yardimi ile alalim. unutmayin kizartmayacagiz beyazlamasi kafi
yagimizi hemen ocaktan cekip ! yanmamali
cünki tereyag var icersin de. tencerenin isisi yeter, unu ekleyip karistiralim hafif kavrulunca
üzerine 1,200 ml su ekleyelim
iyice karistiralim unumuz cözülsün. icersine bu asamada hardali ekleyelim
tuz karabiber ile tatlandiralim ocaga koyalim tekrar kaynasin
dogradigimiz kuskonmazlari ilave edelim
daha sonra köfteleri ekleyelim kaynamaya birakalim orta ateste yaklasik 20-25 dakika kapagi acik kaynamaya birakalim kapagini kapatirsaniz tasacaktir aman diyeyim :)
pisme sonunda hafif sert gelsede telas yapmayin tencerenin arta kalan sicakligi hala pisiricek kuskonmazi ve bu yeterli olacak
terbiyesi icin yumurta sarisini sirkeyi yada limon suyunu ilave edip üzerine suyu ekleyin
iyice karistirin tencereyi ocaktan cekip terbiyeyi ekleyin tekrar kaynatmamalisiniz
dogradigimiz maydanozu ilave edelim
10 dakika dinlendirmeye birakalim.
bu arada sofra kurulsun makarna yada pilav pisti elbet yaninda
:)
yieyenlere sifa ola
Allahneverdiyse dualarda unutulmaya insAllah
sükrünüz afiyetiniz daim ola dostlar
muhabbetle