KATMER |
Bugün sizlere,bir süre önce yapıp Twitter ve instagram 'da fotoğrafını paylaştığım ve çok çok istek alan bir tarifim var.Yapılış aşamalarını çekemediğim için malesef yayın yapamamıştım.Tekrar yapmak da ancak kısmet oldu.Bu defa mümkün olduğunca tüm aşamalarını çekmeye çalıştım ve sonunda yayına alabildim.Katmer oldukça yağlı nefis bir yöresel lezzettir,en çok da Sivas'ın katmeri meşhurdur.Bende kendi çapımda yapıyorum işte,olmuyor mu? Bence gayet güzel oluyor.Belki profesyonel bir fırınım yok ama benimde teflon tavam var,eminim sizinde vardır,yani bizlerde yapabiliriz :)
Kaloriden korkanlar,yaz için kilo vermem lazım,diyetteyim diyenler hiç yanına yaklaşmasın benden söylemesi :)
Benim öyle bir derdim olmadığı için istediğim kadar yiyebilirim diyeceğim ama yine en az ben yedim sanırım.Her zaman söylüyorum benim sorunum yemekleri yaparken kokusuyla doymam.Yapıyorum ama hep en az ben yiyorum,sonra da aman ben niye kilo alamıyorum diye hayıflanıyorum :)
Neyse efendim eğer ben kaloriden korkmam diyorsanız mutlaka deneyin derim.İlerleyen zamanlarda çeşitlerini de deneyip sizlerle paylaşmak niyetimdeyim,bakalım neler çıkacak,haydi hayırlısı :)
Diğer yöresel lezzet tariflerime BURADAN,tuzlu hamur işi tariflerime BURADAN,kahvaltılık tariflerime de BURADAN ulaşabilirsiniz.
10 adet
MALZEMELER
5-5,5 su bardağı un
3 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
içine sürmek için:
7-8 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
açmak için:
un
üzerine sürmek için:
için bolca tereyağ
HAZIRLANIÅžI
Öncelikle 5 su bardağı un,sıcak su ve tuzu derince bir kasede yoğurmaya başlayalım.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım.Eğer elimize yapışıyorsa yavaş yavaş un ekleyerek biraz daha yoğuralım.Çok un katmamaya dikkat edelim çok sert ve lezzetsiz bir katmer olmasın.
Hazırladığımız hamuru 10 eşit bezeye bölelim ve 10 dakika kadar dinlendirelim.yeteri kadar dinlenen bezeleri unlanan tezgahta merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açıp içine erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağ karışımından 1,5 yemek kaşığı kadar dökelim.Kaşığın arkasıyla döktüğümüz yağı hamurun her yerine yayalım ve hamuru sıkı bir şekilde rulo yapıp dolayalım ve bir kenara alalım.
KATMERÄ°N YAPILIÅž AÅžAMALARI |
İkinci kez rulo yapıp doladığımız bezeleri unlanan tezgahta son kez tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.Üzerine bıçakla boyuna çizgiler yapalım,çaprazından da aynı çizgileri yapalım ve aynı işlemi diğer yüzüne de uyguladıktan sonra,iyice ısıttığımız teflon tavada yağ dökmeden önünü arkasını pişirelim.Pişen katmeri örtüye sarılmış servis tabağına alıp önlü arkalı her yerine bolca tereyağ sürüp hemen örtüyle üstünü kapatalım (üstünü açık bırakmamak gerekiyor,hem soğuyor hemde bir süre sonra sertleşebiliyor).
Diğer bezelere de aynı işlemi uyguladıktan sonra sıcak olarak yanında dilerseniz çay dilerseniz ayranla servis edebilirsiniz.
KATMERÄ°N YAPILIÅž AÅžAMALARI |
...Hamur ele yapışmayan kulak memesi kıvamında olmalı,elinize yapışmayı bıraktığı anda artık un katmayın.
...Açtığınız hamura döktüğünüz tereyağını kaşığın arkasıyla hamura iyice yedirin ki sararken dışarı taşmasın.
...Üzerine sürdüğünüz tereyağı bol tutun ki daha lezzetli olsun,hatta ilk sürdüğünüz tereyağı çektikten sonra yağı az gelirse ikinci kez sürebilirsiniz,damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
...Her yaptığınız katmeri yağlayıp hemen bir örtüyle üstünü kapatın,üstü asla açık kalmasın.
...un ve su için kullandığınız su bardağı aynı ölçüde olmalı ki bu diğer tarifler için de çok önemlidir.
AFÄ°YET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi