ZEYTİNYAĞLI, GARNİTÜRLÜ ENGİNAR |
Yine,yeni,yeniden merhabalar :)
Madem haftaya tarifle başlayamadım,hafta bitmeden ucundan yakalayayım dedim.Bir tarif boş geçmiş bir haftadan evladır ne de olsa :)
Yazamıyorum muhabbetine hiç girmeyeceğim,kendimi yinelemek istemiyorum daha evvel bir iki kez yazmıştım zaten.Durum hala aynı bir süre daha böyle gideceğini de kanıksadım artık.
Konumuzun özüne gelecek olursak,mevsimin en sağlıklı en leziz sebzesine sonunda kavuştuk.Ben konserve enginarı hiç denemedim,zorda kalmazsam denemek niyetinde de değilim.Tabi ki sizlere de tavsiye etmem,tazesi varken bol bol yiyelim depolayalım :)
Geçen enginar mevsiminde etli enginar dolması ve garnitürlü salatasının tarifini vermiştim,onlarda çok nefisti,mutlaka göz atın derim.Bu sene de zeytinyağlısıyla açalım sezonu ,nasılsa arkası gelir.Çoğunuz enginarı zaten bu şekilde pişiriyorsunuz biliyorum ama bir de benim tarifimi okuyun istedim,bakalım nasıl yapıyormuşum?
ZEYTİNYAĞLI, GARNİTÜRLÜ ENGİNAR |
MALZEMELER
enginarları pişirmek için:
4 adet büyük boy enginar
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
tuz
2 adet kesme şeker
üzerini geçecek kadar su
Garnitürü için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet küçük boy havuç
1 adet küçük boy patates
1 çay bardağı bezelye
tuz
üzerine:
dereotu
1/2 limonun suyu
ZEYTİNYAĞLI, GARNİTÜRLÜ ENGİNAR |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle enginarları pişirmek için ;tencereye enginarları dizelim.Ayrı bir kapta;un,şeker,tuz,zeytinyağı,limon suyu ve suyu karıştırıp enginarların üzerine dökelim.Önce orta ateşte kaynamaya sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.Enginarlar yumuşayana kadar kaynatalım.
Ayrı bir tencerede zeytinyağında yemeklik doğradığımız soğanı ve sarımsağı kavuralım.Kavrulan soğan ve sarımsağa tavla zarı büyüklüğünde doğradığımız patates,havuç,bezelyeyi ve tuzunu ekleyelim.Tencerenin kapağını kapatıp ,sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
Yeteri kadar pişen enginarların üzerine hazırladığımız garnitürü ekleyelim.enginarın suyundan suyundan hepsinin üzerine bir kaç kaşık gezdirelim.Enginarın suyu enginarların atında kalmalı,eğer fazlaysa birazını dökelim.Yarım limonun suyunu enginarların üzerine paylaştıralım ve 10 dakika daha pişirip ocaktan alalım.Tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakalım.
Servisten önce üzerine kıyılmış dere otu serpip soğuk olarak servis edelim.
NOTLAR
Not: Enginarları işleme tabi tutana kadar kararmaması için mutlaka limonlu suda bekletmelisiniz.
Not: Bazı enginarlar çok kılçıklı oluyor ,enginarı alırken buna da mutlaka dikkat etmelisiniz.
Not: Zeytinyağlı enginarı servisten en az 4-5 saat önce yapıp dinlendirirseniz daha leziz olacaktır.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi