Es selamü aleyküm dostlar .
cocukluga gidelim istedim dün . bu aralar kelimlerle aram fazlaca iyi degil,mazur görün beni cocuklugumda annemin yapmasini dört gözle bekledigim bir lezzet ile hasret giderdik dün .Baska cocuklarin aksine damak tadim tuhafdi diyecegim, ama diger kardeslerimde severek yediklerine göre gercekten lezzetli bir yemekdi bu kereviz yemegi .
rahmetli dedem hic sevmezdi kerevizi birkac kez kokusunu almis baska yerlede, öldürseniz yemem demisti .annemse hic birsey demeden bir gün pisirip sofraya getirdi .dedem haliyle anlamadi .yemek bittikden sonra annem dedeme; baba sen ne yedin biliyormusun ? diye sorunca dedem omuz cekti eline saglik kizim güzel birseydi dedi .annemde gülerek baba sen kereviz yedin .dedem cok sasrmisti
güzelmis kizim dedi demekki pisirendeymis marifet demisti .
dilerim sizlerde bu haliyle dedemin düsüncesine katilirsiniz .
malzeme
1 tane yesillikleri ile beraber kereviz orta boy
400 gr kusbasi et
450 gr haslanmis haliyle nohut
2 orta boy kuru sogan
1 cay bardagindan bir parmak eksik siviyag
1 yemekkasigi tereyag
1 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1 kahve kasigi toz kirmizi biber
1,200 ml su
tuz karabiber
3 yemekkasigi limon sirkesi yemegin icine
3 yemek kasigi limon sirkesi haslamak icin
kerevizi kökünden ayiralim .kökünü soyup küp seklinde dograyalim .
yapraklarinin üst kisminda cok sert olan kisimlarini alalim
sap kimini altan bir karis boyunda keselim
alttan kestigimiz kisim ice dogru kivriktir. bu kisima elinizle üstünden bastirin düzlessin
elinizle bastiginiz alt saplarinin sert bölümleri bu sekilde ortaya cikacaktir.
bir bicak yardimi ile yukaridan tutup asagiya cekin .bu islem sayesinde ayni zamanda sert olmayacak
annem bu islemi yapmiyordu ,ama pisme süresi daha uzun oluyordu tabii
kerevizi temizledik. saplari yarim parmak uzunlugun da dogradik ,
yapraklarini .kökünü yani beyaz kismini da küp seklinde dogradik .yikayip bir tencereye koyalim yarisina kadar su koyup üzerine 3 yemek kasigi sirkeyi ekledik elimizle karistirip ocaga koyalim
kaynadiktan sonra orta ateste 10 dakika haslayalim
hasladigimiz kerevizi hemen süzelim. sicak suda sakin bekletmiyoruz.
rengi yesil, bu tabir tuhaf kacacak biliyorum ama kereviz kokusu sinmemeli kerevizimize
tencereye siviyagi ve tereyagini koyup isitin .
icersine önce eti koyalim et suyunu salip cekinceye kadar arada karistirmak sureti ile kavuralim kapagini kaptmiyoruz et kavrulurken .dibini hafiften sarmaya baslayinca icersine küp dogradigimiz kuru sogani ekleyelim .onlar da seffaf bir hal alincaya kadar kavurmaya devam edelim .
isiyi biraz düsürüp, icersine salcalari ekleyelim .bir iki dakika onlari da kavuralim
üzerine kerevizi, haslanmis nohutu ,toz kirmizi biberi ekleyelim
karistiralim isiyi tekrar yükseltelim
suyumuzu ilave edelim .kerevizin büyüklügüne göre su miktari belki biraz az, belki biraz fazla olabilir harcimizla suyu ayni yükseklikte olmali .tuzunu karabiberini ve limon sirkesini ekleyelim
ben düdüklü tencere kullandim bu sebeple süre hem kisa hem su miktari kaybim olmadi .siz normal tencerede pisirecekseniz orta ateste etler ve sebzeler yumsayincaya kadar pisirin
pismis haliyle su miktari yine esit olmali. duruma göre eklemeyi siz yapacaksaniz
düdüklü kullanacak arkadaslar icin, herkez bilir kendi düdüklü tenceresinde sebze yemegi ne kadar sürede pisiyor ayarlam öyle olacak bende buhar kapandiktan sonra 15 dakikadir en fazla .
ama pisime sonunda, mutlaka kapak hemen acilmali, zira buhardan su miktari corbaya
cevirir yemegimizi, hemde eritir malzememizi ..aman dikkat diyeyim emekler zayi olmasin
afiyet sifa ola dostlar .her zaman ki gibi daim dualara talibim
kisa bir not düseyim yemegimizin miktari büyük aileler icin uygundur
ama cabuk bozulma olmaz buzdolabinda saklanabilir limon sirkesini annem kullanmiyordu o limondan yan kullaniyordu tercihini ,ama ben sirkenin verdigi parlakligi seviyorum hazmi kolaylastiriyor ve kararan kereviz kökü sirkede kararma yapmiyor .et daha yumsak nohut daha diri kaliyor .bunlar benceleri yemegimizin siz isterseniz annem gibi limon kullanabilirsiniz
2 orta boy limon yeterli olacaktir.1 tanesi haslamaya bir tanesi icersine ama eksi olmali yemeginiz sulu limondur kastim
kücük ailelere yarim ölcü tavsiye ederim bizde cok sevilip ikinci tabak istendigi icin bu miktar piser
ekmek ve pul biber olmassa olmazidir
muhabbetle efendim