| ELMALI TURTA |
Bu yıl da güneşe hasret kaldık buralarda(İstanbul),eminim sizin oralarda da durum çok farklı değildir.Bu nedenden midir? bilemiyorum bugün taslakta en çok elmalı turta fotoğraflarına takıldı gözüm.Mis gibi tarçın ve elma kokusu,bu iç sıkıcı,kasvetli havayı alıp götürür mü? diye düşündüm.Benim havam oldukça değişti :) umuyorum sizde de aynı etkiye bırakır.
Hatta siz fotoğraflara baktıktan hemen sonra mutfakta hazırlıklara başlayın,çayın yanında bir dilim afiyetle yiyin bu turtadan,o zaman sonuç daha başarılı olacaktır :)
Uzun lafın kısası; hamuruyla olsun iç harcının lezzetiyle olsun nefis ve tam kıvamında bir turta,şiddetle öneriyorum.
DiÄŸer tart,turta ve kiÅŸ tariflerime BURADAN ulaÅŸabilirsiniz.
| ELMALI TURTA |
hamuru için:
125 gr. tuzsuz tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
5 silme yemek kaşığı pirinç unu
2 küçük çay bardağı toz şeker
1 limon kabuÄŸu rendesi
1 adet kabartma tozu
1 paket vanilya
2-2,5 su bardağı elenmiş un
elmalı harç için:
5 adet orta boy elma
2 tepeleme tatlı kaşığı tarçın
1 küçük çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
| ELMALI TURTA |
Öncelikle elmalı harç için; elmaları rendeleyelim ve yapışmaz bir tavada kapağı kapalı bir şekilde 4-5 dakika kadar arada karıştırarak pişirelim.Yeteri kadar pişen elmalara ,pudra şekeri,dövülmüş ceviz ve tarçını da ekleyip karıştıralım ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
Hamur için; tüm malzemeyi derin bir kap da karıştırıp yoğurmaya başlayalım.Hamur ilk başta toplanmıyor gibi görünse de yoğurdukça yumuşuyor, hatta bir miktar daha un isteyebilecek kıvama geliyor.Eğer elinize yapışıyorsa kontrollü bir şekilde azar azar un ilave edebilirsiniz.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı.Hamur istediğimiz kıvama gelince yumruk kadar bir parçayı koparıp derin dondurucuya atalım (bu aşama üstündeki hamuru daha rahat rendelememiz için gerekli).
Kalan hamuru da diğer hamurla birlikte buz dolabının normal rafında dinlenmeye bırakalım.
Buz dolabında ki büyük hamuru unladığımız zeminde merdane yardımıyla turta kalıbı (ben iki parçalı turta kalıplarından kullanmanızı tavsiye ederim)yada fırın tepsisinin ölçülerine göre açalım.Açtığımız hamuru katı yağla iyice yağladığımız kalıba yerleştirip yanlarını yukarı doğru kaldıralım.Soğuyan elmalı harcı eşit bir şekilde hamurun üzerine yayalım.Buzlukta ki hamuru da rendenin büyük bölümüyle hızlıca (hamur yumuşadığında rendelemek zorlaşıyor) elmalı harcın her yerini kaplayacak şekilde rendeleyelim ve önceden ısıtılmış 175-180 dereceli fırında altı,üstü kızarana kadar pişirelim.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
