| ÇEMEN (ACIKA--ACUKA) |
Bugün sizlere çocukluğumun nefis lezzeti olan çemenle geldim.Benim bildiğim en az dört kuşaktır biz bu lezzeti kahvaltılarımızdan eksik etmeyiz.Anneannem ve annemden öğrendiğim bu lezzete biz çemen deriz ama acuka-acıka da denildiğini biliyorum.Herkesin yapış şekli farklı kimi bayat ekmek koyuyor,kimi yağ,kimi de kavurarak yapıyor ama değişmeyen bir şey var ki o da ana malzemeler.
![]() |
| ÇEMEN (ACIKA--ACUKA) |
Yani;salça,ceviz,sarımsak ve baharatlar,geri kalanı herkesin damak tadına göre değişmiş,bu da bizim yapımımız ve oldukça pratik.Tüm malzemeyi derince bir kaba al, karıştır ve hemen tüket.Benim ölçülerimle yaklaşık 1,5 kilo kadar çemen çıkıyor siz dilerseniz daha az yapabilirsiniz ancak baharatı ayarlamak biraz sorun olabilir.Çünkü benim kullandığım baharat özel çemen baharatı kullandığım tüm baharatlar içinde (bkz. aşağıdaki fotoğraf).
İçindeki tüm baharatları kullanıyorum sadece Anneannemin telkinleriyle naneyi kullanmadım.Her yemekte nane kullanan Anneannem nane çemene yakışmıyor diyorsa elbet vardır bir bildiği dedim bende ayırdım,size de öyle tavsiye ediyorum.Birde acılı olsun derseniz tatlı biber salçası yerine tamamını acı biber salçası katabilirsiniz.Bu baharatı tüm baharatçılardan ve pazarlardan temin edebilirsiniz.Çemen yapacağınızı satıcıya hatırlatmayı unutmayın.Birde ev yapımı salçayla yaparsanız tadına doyamazsınız benden söylemesi :)
| ÇEMEN (ACIKA--ACUKA) |
MALZEMELER
1 kg domates salçası
2 yemek kaşığı acı biber salçası
5 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
4 diş sarımsak (ezilmiş yada rendelenmiş)
karışık çemen baharatı (içindeki nane hariç)
(karışık çemen baharatının fotoğrafı üstte mevcut,her baharatçıda bulunuyor)
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeyi derince bir kaba alıp güzelce harmanlayalım.Yalnız baharatında ki naneyi ayırmayı unutmayalım,onu katmıyoruz,kalan tüm baharatı ekleyebilirsiniz.Tadına baktıktan sonra dilerseniz sarımsak yada biber ilavesi yapabilirsiniz.Eğer sarımsağı ve baharatı fazla gelirse ki geleceğini sanmam,biraz daha salça ekleyebilirsiniz.
Hazırlaması işte bu kadar basit,hazırladıktan sonra kapaklı bir saklama kabında buzdolabında muhafaza edelim.
Not: Daha da acılı olsun derseniz tatlı biber salçası yerine tamamını acı biber salçası kullanabilirsiniz (yani 7 kaşık acı biber salçası).
Not: Çemen baharatını tüm baharatçılardan ve pazarlardan temin edebilirsiniz,ama içindeki naneyi ayırıp kullanmanızı tavsiye ederim.
Not: Ev yapımı salçayla yaparsanız daha lezzetli olacaktır.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi

