acil misafiriniz mi geliyor hemen yapabileceğiniz kolay ve lezzetli bir tarif...yine güneydoğu yöresinden bir yemek...
antep ve çevre illerde fırın ve kasaplar birbirini tamamlar hizmet konusunda...onun içinde ustalıklarına ayrı bir saygım vardır....evin hanımı gezmeye gitti akşama yemeğimi yok; yada misafiri gelecek temizliğine zaman ayırmak mı istiyor…..evde malzemesi varsa hazırlayıp fırına gönderir…evde malzemesi yoksa da dert değil hemen kasabını arar.kasapta hazırlanan halep tava, patlıcan kebap veya arap tava evin yakınındaki fırına gönderilir. Fırından da eve…..özellikle yaz günleri , akşam üzeri eve ellerinde tepsi taşıyan gençleri mutlaka görürsünüz… tırnaklı pide ve evde yapılan buz gibi ayranla enfes bir menü hazırdır…
yemek konusunda fırınlar yardımcıdır...Anamur’da da durum farklı değildir….belki burada kasaplar hazırlamaz ama evlerde mutlaka herkes kendi damak tadına göre lahmacun veya fırın yemeğe hazırlayıp fırına gönderir..özellikle annem lahmacun konusunda hassastır…
evlenip, Diyarbakıra göreve gittiğimizde de bu damak çalatan lezzetlerin hepsi vardı…hiç zorluk çekmedim…hatta fazlası vardı, kilo alıp döndüm..:)))…yağlı ekmekler, çiğer şişler, kaburga dolmaları, lahmacunlar,…..hepside gerçekten damak çatlatan tatlardı….
Yazdan kışa girerken, eylül ayı gibi abartısız 1 çuval patlıcan, 1 çuvalda biber alıp fırına gönderirdim….o akşam bütün gece közlenmiş patlıcan ve biber ayıklar,güzelce buluğa yerleştirirdim …şimdilerde kışın patlıcan var ama bildiğiniz gibi hiç tadı yok….ama kış vakti yaz patlıcanı ve biberi tadı bence daha eşsiz…
Çok uzattım biliyorum, konudan konuya atlıyorum ama…..Ankara da geçen bir anım için hazırlık bunlar..:))
Ankara’ya ilk geldiğimiz sene babam anamurdan bana 2 kasa patlıcan getirmiş sağolsun….o dönemde OR-AN da lojmanlarda oturuyoruz…babam karşıda gördüğümüz fırına götürüp közletmek istedi…babamın gitmesi ile 15 dk sonra elinde patlıcanlar kapıda görünmesi bir oldu….hala gözümün önünde babam hala fırına küfrediyordu…:))….fırın közlemek istememiş…:))...
malzemeler:
* 750 gr veya 1 kg orta yağlı kıyma
* 4-5 diş sarmısak
* yarım demet maydanoz ( tabi demetine göre değişir, miktarı dilediğinizce değişirebilirsiniz)
* 1 yemek kaşığı tatlı toz biber
* 1 yemek kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığından biraz fazla tuz
* 2-3 tane olgun domates
* 2 tane yeşil veya kırmızı biber ( yaptığım zaman biber olmadığı için ben koyamadım ama güzel olur)
* dilerseniz 2 tane soğanda üzerine dilimleyebilirsiniz ( ben bir antep gelini olarak içine sarmısak koydum...:)))
yapılışı:
* kıyma, ezilmiş sarmısak, ince kıyılmış maydanoz ve baharat, iyice yoğurulur* ben miktar fazla olduğu için fırın tepsisinde hazırladım, siz borcamda yapabilirsiniz
* ıslak el yardımı ile tepsiye 1 cm kalınlığında yayılır
* üzerine domates ve biberle süslenir (dilerseniz kurusoğanda dilimleyebilirsiniz)
* önceden ısıtılmış, 180-200 derece fırında yaklaşık 30 dk pişirilir
* piştiğini, üst resimde gördüğünüz gibi etimizin kenarlardan 2-3 cm çekmesinden anlayabilirsiniz
* biberim olsa ve domateslerde mevsim domatesi olsa iyiydi..