![]() |
İNEGÖL KÖFTE (KAŞARLI) |
Herkese merhabalar.
Son birkaç gündür bayağı bir yoğunum tarif yayınlamakta bile zorlanır oldum ,allah'tan taslak ağzına kadar doluda birkaç eklemeyle yayına alabiliyorum.
Yine yeni fotoğrafı ve tarifiyle güncelleme zamanı gelen bir tarifle sizler leyim,hemde ne tarif:)
Bu nefis köftenin tarifini yıllar önce daha blogger bile değilken sevgili evcini 'nden almıştım,iyi kide bulmuşum denemişim dedirten nefis bir köfte oldu doğrusu, hayatımda yaptığım ve yediğim en güzel köfte diyebilirim sizlere.aslında tarif birebir değil sadece yapılışı aynı ben ölçülerini bayağı bir değiştirdim ama olsun köfte yine aynı köfte.
Yapımı kolay ancak aşamalardan geçirmek gerek,öyle hemen yoğurup hop attım tavaya pişti ,yedim yok ,maalesef:) azıcık sabır lazım,en önemli püf noktası dinlenmek,birde et seçimi,yağlı olmasına rağmen dana döş kullanılmalı,veeee birde mangalda pişirmek mümkün olursa tadına doyum olmaz.
Dipnot:) orjinal inegöl köfte böyle olmaz şöyle olur diyen arkadaşlarımız çıkabilir ki tarifi aldığım arkadaşıma böyle yorumlar gelmiş, sahisi nasıl olur bilmem çünkü köfteciler tarif vermiyor ama lezzet birebir aynı bende arkadaşımın tarifine ve damak tadıma güvenerek adını değiştirmedim,bunuda dipnot olarak düşmek istedim,amerikan salatası mevzusundan sonra böyle bir ihtiyaç hissettim(:
MALZEMELER
350-400 gr dana döşünden kıyma
1/2 çay bardağı bayat ekmek içi
1/4 su bardağı su
tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı silme karbonat
1 orta boy kuru soğan
kaşar peyniri rendesi (tercihe bağlı ama ben tavsiye ederim)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle akşamdan kıyma,tuz,su ve ekmek içini karıştırıp 10 dakika kadar yoğuralım.kapaklı bir saklama kabına koyup buzdolabına kaldıralım.Sabaha kadar dinlensin.sonra sabah dolaptan çıkarıp limonla karbonatı karıştırıp köpürünce harcımızın üzerine dökelim.Soğan ve kaşar rendesinide ekleyip iyice yoğuralım ve tekrar buzdolabına kaldıralım,akşama kadar tekrar dinlensin.akşam pişirmeden 10 dakika önce dolaptan oda sıcaklığına çıkaralım ki köftemiz kendini biraz salsın sonra şekil verip ister fırında ister tavada istersenizde ızgarada pişirebilirsiniz.
Her hali güzel olacaktır,ben tavada yaptım enfes oldu.bu tariften 2-3 kişilik ancak çıkıyor,daha fazla yapmak isterseniz malzemeleri çoğaltabilirsiniz.hatta yaptıktan sonra buzluktada saklayabilirsiniz.yalnız buzluğa kaldıracağınız parçayı ikinci kez bekletmenize gerek yok kaşarla soğanını kattıktan sonra hemen buzluğa kaldırabilirsiniz.
Not: 1.Lezzetli olmasını istiyorsanız ki,istersiniz o zaman hiçbir aşamayı atlamıyoruz,yani acele etmiyoruz.
2.dana döşü yağlı olmasına rağmen en iyi sonucu veriyor çok yağlı olması derseniz karışıkta çektirebilirsiniz kıymayı,birde iki kez çekilmiş olsun..
AFİYET,ŞEKER OLSUN....