![]() |
CEVİZLİ, LORLU ERİŞTE |
yine anneanneciğimin elleriyle yapıp verdiği malzemelerle yaptığım tarifle devam ediyorum.bu defa ev yapımı erişte yaptım,onuda anneannem verdi, ben hala açacağım,havalarda bozdu bakalım nasıl kuruyacak:((
havalardan mıdır nedir bir miskinlik var bu aralar bende neler neler yapmak istiyorum ama nafile hiçbirini yapmak gelmiyor içimden..
oğlumun kreşe başlamasıyla yapmak istediğim her şeyi malesef yine oğluşumun kreşte yaşadığı sorunlar yüzünden her gün erteleyip duruyorum.pazartesi günüde tüm gün okula misafir anne olarak katılacağım,oğlumu adapte etmek sonunda döndü dolaştı yine bana kaldı.ama önemli olan onun mutlu olması,gerisi bana boş geliyor..
Yanında da yine bahçe lahanasından kara lahana çorbası yaptım,daha evvel tarifini verdiğim için onu es geçiyorum,göz atmak isterseniz TIKLAYIN..
neyse efendim,geçelim tarife,ben normalde erişteyi sade ,tereyağında kavrulmuş olarak çok severim ama arada değişiklik fena olmuyor yani:)
lorlu ve cevizli eriştede bizim damak tadımıza göre çok leziz oldu,denedikten sonra,tabi denemediyseniz bakalım sizde aynı şeyleri düşünecek misiniz?
dip not aslında ben bunu her zamanki gibi göz kararı yaptım ama gözümün kararını ölçüye de dökerim ben şimdi:))
buyrun tarifime
MALZEMELER
2-3 su bardağı kadar ev yapımı erişte
haşlamak için su
haşlama suyuna katmak için;
1 tatlı kaşığı yağ,tuz,
2 yemek kaşığı tereyağ
tuzot
tuz
3 avuç lor peyniri
dilediğiniz kadar ceviz kırığı
HAZIRLANIŞI
Ben makarnaları haşlayıp süzmüyorum,pilav gibi yeteri kadar su koyup suyunu çektiriyorum,ama suyunu ayarlamak çok önemli fazla olursa makarnalar hamur olabilir,az olursa da aldante olur ama onun çaresi var biraz daha kaynar su işi halledecektir.ben suyu göz kararı kattığım için ölçü veremiyorum ama makarnaların üzerinde olsa kafidir.Siz dilerseniz yine kendi usülünüz haşlayıp süzgeçten geçirip de yapabilirsiniz,ama unutmayın ki bu şekilde hem daha leziz hemde daha sağlıklı oluyor,suyunu süzdüğünüzde sadece kilo yapan posasını yemiş oluyorsunuz dedikten sonra başlıyorum anlatmaya.
suyumuzu tencereye alalım içine tuz,zetinyağı katıp kaynamaya bırakalım,kaynayınca erişteleri içine atıp kısık ateşte pişmeye bırakalım,aldante isterseniz,yani daha diri suyunu azaltın.suyunu çekinceye kadar pişirelim,arada kontrol edelimki eğer suyu fazla geldiyse ve piştiyse ateşten alıp mecbur kalan suyu süzeceğiz.
pişen erişteleri tencereden ayrı bir kaba alalım,tencereye tereyağını atıp eritelim ve erişteleri ekleyip kavuralım.tuzunu ve tuzotunu ekleyip altına kapatalım.
altını kapattıktan sonra lor peynirini ve ceviz kırıklarını ekleyip biraz karıştıralım,çok karıştırırsak çamur gibi olabilir bu nedenle az karıştıralım,hatta yalnızca peynirle cevizi üzerine de serpiştirebilirsiniz,daha şık olur,ben biraz karıştırıp birazda üzerinde kullandım.
sıcak olarak servis edelim..
![]() |
CEVİZLİ, LORLU ERİŞTE |