PaylaÅŸmanın güzelliÄŸi, bir öğrenci yemeÄŸi klasiÄŸi…
Son iki hafta içerisinde dört farklı arkadaş grubuna maklube yapmışken tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Yemeğin özelliği kalabalık misafirler için hazırlanması olsa da siz yapmak için daha fazla beklemeyip ölçüleri yarıya indirerek çekirdek aileniz için hazırlayabilirsiniz.
Kelime anlamı "ters çevirmek" olan, binlerce yıllık geçmiÅŸi bulunan, öğrenci yemeÄŸi olarak da bilinen, OrtadoÄŸu’ya has lezzetli bir yemektir. Biraz zahmetli ve oyalayıcı olmasına raÄŸmen görselliÄŸi, lezzeti ve tadına bakanların iltifatları bütün yorgunluÄŸunuzu unutturuyor::))
En bilinen hali kırmızı etle yapılanıdır ama isteÄŸe ve imkânlara göre tavuk, hindi eti vb. gibi farklı etlerde kullanılabilir. PiÅŸirdiÄŸiniz maklubeyi bir sininin ortasına ters çeviriyorsunuz, etrafını salata ve yoÄŸurtla süslüyorsunuz. En son tencereyi dikkatlice kaldırıyorsunuz ki yemeÄŸin ÅŸekli bozulmasın. Ben ayranla servis ettiÄŸim için yoÄŸurt kullanmadım. İsterseniz eti ve pilavı ayrı ayrı piÅŸirerek tek kiÅŸilik maklube de hazırlayabilirsiniz. Ben aÅŸağıda ki ölçülerle 15 kiÅŸi için (7’si çocuk) iki tencere maklube hazırladım.5- 6 kiÅŸi için ölçüleri yarıya indirirseniz yeterli gelir.Bütün püf noktalarını ve ayrıntıları yazmaya çalıştım umarım ilk defa yapanlara faydası olur::))))
Malzemeler:
- 1 kg. kuşbaşı doğranmış kırmızı et
- 2 adet orta boy kuru soÄŸan
- 2 adet patates
- 8 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- Sıvıyağ
- Tuz
Süsleme için;
- Marul
- Kırmızılahana
- Havuç
- Turp
- YoÄŸurt
Öncelikle;
- Pirincinizi 2-3saat öncesinden tuzlu sıcak su ile ıslatın.
- Yemeği yapmaya başlamadan önce ıslattığınız pirinçleri birkaç defa bol su ile yıkayın ve suyunu süzdürün. Ayrı bir tencerede tereyağı ya da sıvıyağ ile kavurun. Ben çok az sıvıyağ ve tereyağı karışımı kullandım. Çok fazla yağ kullanmamaya dikkat edin ki yemeğiniz çok yağlı olmasın. Eti ve pilavı kavururken tuz miktarına da dikkat edin ki tuzlu bir yemeğiniz olmasın.
- Küçük kuşbaşı olarak doğradığınız etlerinizi düdüklü tencerede tuz ilave etmeden üzerini geçecek kadar su ilave ederek haşlayın.( eğer düdüklü kullanmak istemezseniz teflon ya da çelik tencerede pişirin.)
- Haşladığız etlerin suyunu süzüp karabiber ve tuz ilavesi ile birkaç dakika kavurun.
- Patatesleri küp doğrayıp sıvıyağda kızartın ve havlu peçetenin üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
- Ben maklube yaparken çelik tencere kullanıyorum ve yemeğin şekli bozulmadan çıkıyor, siz isterseniz teflon tencere de kullanabilirsiniz.
- Pilavı pişirirken pirinçleri karartmasın diye et suyunu kullanmadım siz kullanabilirsiniz.
Hazırlanması:
• Servis edeceÄŸiniz tencerenin içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı sıvıyaÄŸ ilave ederek yemeklik (küp küp) doÄŸradığınız soÄŸanları ilave edip kavurun. Ocağın altını kapatın ki diÄŸer malzemeleri eklerken soÄŸanlar yanmasın.
• SoÄŸanların üzerine etin yarısından biraz fazlasını ilave edip düzelterek tencerenin her tarafına gelmesini saÄŸlayın.
• Etin üzerine kızarttığınız patatesleri yerleÅŸtirin.
• Patateslerin üzerini kapatacak kadar pirinç ilave edin.
• Daha sonra kalan etleri yerleÅŸtirin.
• En son tencerenin üzerinden iki parmak boÅŸluk kalacak ÅŸekilde pirinçleri de ilave edin.
• Küçük bir tabağı ters çevirerek pirinçlerin dağılmaması için üzerine yerleÅŸtirin (yaprak sarması piÅŸirirken yaptığınız gibi).Pilav suyunu çekmeye baÅŸladığında (yaklaşık 15 dakika kadar sonra ) tabağı alın (çatal kullanabilirsiniz) ve tencerenin kapağını kapatıp piÅŸirmeye devam edin.
• Kaynamış suyunuzu pirinçlerin üzerini bir parmak geçecek kadar ilave edip iyice kaynamasını bekleyin.
• Su kaynamaya baÅŸladıktan sonra ocağı kısın ve kısık ateÅŸte normal pilav piÅŸirir gibi kapağını açmadan piÅŸirin.( Pirincinizin cinsine göre piÅŸme süresi deÄŸiÅŸecektir. Ben Kargı Loçka pirinci kullanıyorum ve 25 dakika yeterli geliyor.)
• Ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağı kapalı olarak 10–15 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirdikten sonra bir kaşık yardımıyla daha düzgün çıkması için pilavın üzerine çok az bastırın.(isterseniz bastırmayabilirsiniz de, çok fazla da bastırmayın ki pirinçler yapışmasın).
• Tencerenizi servis edeceÄŸiniz siniye ters çevirin.(ben salata malzemelerinin suyu ve pirincin yağı birbirine karışmasın diye tencerenin aÄŸzına uygun cam bir servis tabağına ters çevirip siniye yerleÅŸtiriyorum ve daha sonra salata malzemeleriyle süslüyorum.
• Etrafını salata malzemeleriyle istediÄŸiniz ÅŸekilde süsleyin. Bu aÅŸamada görsellik size kalmış istediÄŸiniz gibi süsleyebilirsiniz.