hayirli aksamlar dostlar .manti getirdim sizlere...
biz bu hafta icersin de ikinci kez yaptik. kizim manti tutkunu böyle giderse tombis bir kizin anne adayiyim .hemen tarife geciyorum beyenilmesi umudu ile
malzeme
hamur icin
450 gr un
1 büyük yumurta
yaklasik bir su bardagi su
tuz
&
ic harci
350 gr orta yagli kiyma
1 büyük sogan rendelenmis
yarim bag maydanoz
1 cay kasigi dolusu karabiber
1 kahve kasigi tozkirmizi biber
tuz
&
pisirmek icin
yaklasik 1600 ml su
bir su bardagi etsuyu
&
üzerine koymak icin
500 gr yogut
2 dis ezilmis sarimsak
&
sosu icin
1 cay bardagindan biraz eksik siviyag
1 yemek kasigi tereyag
1yemek kasigi biber salcasi
1 kahve kasigi toz kirmizi biber
500 ml domates püresi
nane
hamur malzemelerini bir kaba koyalim suyu yavas yavas ekleyerek biraz kati bir hamur yoguralim
10 dakika dinlendirirken hamurumuz bu arada icimizi hazirlayalim
kiymayi bir kaba koyup sogani ve maydanozu rondada dograyalim fazlaca sulanmasini istemedigimden ben robot kullaniyorum .yoksa sayet robotunuz rendeleyin maydanozu incecik dograyin tuzunu baharatlari koyup karistirin
hamuru iki bezeye ayirip biraz un yardimi ile acin cok fazla kalin yada ince olmamali .
büyük bir bicagin sirti dedikleri kalinlik yeterli oluyor .cok ince olursa hamur pisiriken eriyor,
kalin olunca da agizda hamur cigniyormus hissi doguyor .actigimiz hamuru 3 x3 karelere keselim her bir kestigimiz kareye kiyma harcimizdan nohut kadar koyalim
dört ucunu yukarida hepsini toplayip elimizle sIkalim ( resimdeki sekil üzere )
evdeki her kisiyi yardima cagirabilirsiniz .ben prensesimi aldim yanima
bu resimdeki islem arzunuza kalmis. ister hafif unlanmis tepsiye koyup bekletin pisirinceye kadar.
ister buzluk da dondurup torbalara koyarak saklayin .
bizim tercihimiz kaynama suyuna atilmadan birazcik firinlanmasi
hamur kokusunun gitmesi icin ,ayni zamanda eriyen kiymanin yagi hamura islemesi icin
tencereye suyu koyun icersine et suyunu ilave edin tuz ekleyip kaynatin
kaynayinca icersine hazirladiginiz mantilari atin
kaynadiktan sonra yaklasik 7-8 dakika kaynatin arada karistirmayi ihmal etmeyin
pisme süresinde suyu manti ile esit olmali .cok kesim de bu su süzülür, ama ben süzmüyorum
yeterli miktar su koyup o suyu ile tüketmek daha lezzetli geliyor bana
kapagini kapatip ocaktan cekin biraz suyunu ceksin kaynamadan pissin yaklasik 5-7 dakika
(tencere kalin tabanli olmali ) hemen kapagini alip karistirip havalandirin
sosu icin bir tencereye yaglari salcayi koyup hafifi kavurun .üzerine domates püresini ekleyin toz kirmizi biberi tuz karabiberi ekleyip mantimiz dinleninceye kadar kaynatin
aslinda sosunu manti suyu kaynamaya baslarken hazirlamalisiniz ne kadar kaynarsa okadar lezzetli olacaktir
yogurdu hazirlamak icinse süzme yaogurdu biraz su yardimi ile incelteleim icersine tuz ile ezdigimiz sarimsagi koyup karistiralim
mantimizi servis yaparken önce, kevgirle mantimizdan koyalim tabaga ,üzerine sarimsakli yogurdu gezdirelim miktar arzuya kalmis
hazirladigimiz sostan gezdirip nane arzu ediliyorsa pul biber serpistirp hemen servise sunalim
Afiyet olsun dualara talibim dostlar